Geschiedenis VV Beursbengels

De Beursbengels is van oorsprong de voetbalvereniging van de Amsterdamse Effectenbeurs en de Optiebeurs. De aanleiding was een jubileum van de Effectenbeurs in 1964.

Ter gelegenheid daarvan werd een voetbalwedstrijd gespeeld tussen op de beurs werkzame voetballers en een elftal van oud-Amsterdam, waarin toen o.a. Rinus Michels meespeelde. Die wedstrijd wekte zoveel enthousiasme, dat velen zich afvroegen of men zoiets niet vaker kon doen. Enkelen gingen zelfs zover dat zij dachten aan het oprichten van een voetbalvereniging, om aldus wekelijks met elkaar te kunnen spelen. Aan het doorzettingsvermogen en de overredingskracht van die mensen is het te danken dat de vereniging tot stand kwam en dat op 30 maart 1965 de oprichtingsvergadering kon worden gehouden.

Sportieve successen
In september 1965 startten De Beursbengels met 3 teams in de competitie. Het eerste begon in de 3e klasse van de Amsterdamse Voetbalbond en werd meteen kampioen. Dat betekende promotie naar de 2e klasse A.V.B. In 1969 werden we weer kampioen en promoveerden we naar de 1e klasse A.V.B. Daar speelden we totdat we in 1974 kampioen werden en we de overstap naar de 4e klasse van de K.N.V.B. maakten. In die klasse speelden De Beursbengels 15 jaar met wisselend succes, totdat in 1989 de titel behaald werd en promotie naar de 3e klasse volgde. Daarin konden we ons helaas niet handhaven en in 1990 volgde degradatie. Maar 2 jaar later, in 1992, werden de Beursbengels weer kampioen en gingen zij opnieuw naar de 3e klasse.

Het eerste jaar in de 3e klasse eindigden de Beursbengels op de 2e plaats, met slechts 1 punt achterstand op de kampioen, maar in 1994 werden we wel kampioen en bereikten we de 2e klasse. Door de invoering van een hoofdklasse, werden alle klassen 1 klasse verhoogd en de 2e klasse werd aldus de 1e klasse. Daarin speelden we 6 seizoenen. Het ene seizoen in district Midden, het andere seizoen in district West IV. Soms speelden we probleemloos bovenin, soms hadden we moeite de onderste plaatsen te ontlopen.

Totdat het seizoen 1999-2000 kwam. We begonnen matig, gingen daarna steeds beter draaien en behaalden de 3e periodetitel. We wonnen de na-competitie en ook de promotie-degradatiewedstrijd tegen Olympia Hasselt. Ons sprookje kwam op dat moment uit: De Beursbengels, een van de kleinste verenigingen van ons land, speelt in de hoofdklasse.

In het seizoen 2000/2001 wisten we ons na een zeer goede start net aan te redden in de hoogste amateurdivisie. Rijsoord en Achilles Veen werden het kind van de rekening. Zij hoopten nog lange tijd De Beursbengels mee te sleuren, want na de winterstop wisten we weinig punten toe te voegen aan het totaal.

Het seizoen 2001/2002 speelde de witte brigade (nog steeds zonder shirtsponsor) in de hoofdklasse A. Het zat de mannen niet mee. Wedstrijden gingen vaak netaan verloren en van de smalle selectie vielen met regelmaat spelers geblesseerd uit. De Overwinning op Ter Leede gaf ons nog wel hoop, maar dat vervloog snel nadat we met steeds weer nederlagen werden geconfronteerd.

Degradatie naar de 1e klasse was een feit. De seizoenen 2002/2003 en 2003/2004 werden eveneens na spannende nacompetitie’s in de 1e klasse afgesloten. In mei 2004 zelfs de Finale van de nacompetitie. Maar helaas ging die wedstrijd tegen Excelsior Maassluis verloren. In het seizoen 2004/2005 werd er lange tijd om het kampioenschap gestreden, maar daarin werd snel duidelijk dat het team van GVVV een maatje te groot was. Een periode werd wel weer gepakt. Afgelopen seizoenen waren er vele ups-en downs.

De seizoenen werden afgesloten in de middenmoot. Alleen vorig seizoen konden we nog een periode pakken maar ging het in de finale net mis. Voor de start van seizoen 2011-2012 is de selectie drastisch veranderd en verjongd. Onder leiding van de nieuwe trainer Guido Mulder moeten we weer gaan bouwen.

De Beursbengels heeft geen jeugd, dus eigen kweek is er niet.

Overige elftallen
Het tweede elftal promoveerde in 1997 naar de reserve 1e klasse, maar in 1999 volgde helaas degradatie. De hoop het verloren gegane terrein direct te herwinnen ging toen nog niet in vervulling.

Speelde in het seizoen 2000/2001 NFC 3 ons niet in de kaart (zij werden kampioen, in het seizoen 2001/2002 hadden we te maken met een lastig Aalsmeer 2, dat ons nu de voet dwarszette. Een goede tweede plaats was het bijna ‘logische’ gevolg en voor het eerst nacompetitie. In Marken werd tijdens de zinderende finale van de nacompetitie toch nog promotie afgedwongen na een goede wedstrijd tegen Jong Holland. AL 6 seizoenen lang speelt het tweede al zeer verdienstelijk om de hoogste plaatsen in de reserve 1e klasse.

De seizoenen 2005-2006 en 2006-2007 werd twee keer de halve-finale vd na-competitie behaald. Seizoen 2007-2008 werd er tot de laatste wedstrijddag gestreden om het kampioenschap maar een 2e plek en de na-competitie was weer ons deel. Met het alom fantastische resultaat, Campione vd finale vd na-competitie wederom op het terrein van Marken. De hoofdklasse in seizoen 2009-2009, het hoogste van nederland was een feit. Het doel was lijfsbehoud met attractief voetbal.

Het werd al snel duidelijk dat met zo’n smalle selectie dit nivo nu nog te hoog was en degradatie volgde. Dus wederom in de mooie 1e klasse met ploegen als AJAX en AFC. Helaas konden we onder trainer JP van Zoghel in het seizoen door personele problemen ook niet deze klasse behouden en zakten we af naar de 2e klasse. Seizoen 2011-2012 met wederom teammanager Wim Vallentin en nu aan zijn zijde trainer Frits Bosch zullen we er alles aan doen om direct weer te promoveren.

Het derde speelde steeds in de res. 6e klasse en bestaat uit wat oudere spelers, voor wie het elke week een feest is met elkaar te kunnen spelen. Hetgeen zij ook elke week laten blijken. Zij wisten in april 2001 beslag te leggen op het kampioenschap. In het seizoen 2001/2002 waren de verwachtingen niet zo groot, maar steeds meer dachten de Bengels aan kampioenskansen.

Zij hadden af te rekenen met DVVA 14 -dat ons nog op een vervelende 0-4 trakteerde – en met RAP 6, dat we in de sportwedstrijd van de competitie wisten te bedwingen met 1-1. Maar het kampioenschap was een feit, de vierde klasse. In het seizoenen 2002/2003/2004/2005 wisten zij zich gemakkelijk te handhaven, maar de afgelopen drie jaar hadden zij het zeer moeilijk in deze reserve 4e klasse. Vanaf seizoen 2006-2007 kwam het team uit 30+ competitie, helaas is daar na seizoen 2001-2011 wegens te weinig veteranen een einde gekomen.

In seizoen 2006-2007 was er de geboorte van het nieuwe derde, met de kern uit het “zuiden”. Een leuk vriendenteam dat sinds de start hun wedstrijden in de reserve 4e klasse netjes meedoen.

In het seizoen 2015/2016 is VV de Beursbengels gefuseerd met Fc Blauw-Wit Amsterdam en zij zullen samen verder gaan onder de naam Blauw-Wit Beursbengels, spelend in de Zaterdag 3e klasse.