Geschiedenis Blauw-Wit Amsterdam

1902

Oprichting victoria Een aantal jongelui bespraken bij de muziektent tijdens een concert in het Vondelpark de mogelijkheid om een voetbalclub op te richten. Vervolgens werd in een pakhuis aan de Fred.Hendrikstraat de oprichtingsvergadering gehouden. Over de naam werd fel gediscussieerd. De ene partij wilde Victory en de andere meer romantische groep wilde Victoria. Het werd uiteindelijk VICTORIA!

De club was geboren en het eerste bestuur deed zijn intrede met N.Walstra als voorzitter, D.Lippens als secretaris en A.Muydeman als schatbewaarder. De contributie bedroeg vijf cent per week. Het eerste speelveld was gewoon een openbaar terrein aan de Hugo de Grootstraat. Dit veld werd al snel vervangen door het Zwarte Land(thans Fred. Hendrikplantsoen).

Van echt competitievoetbal was geen sprake. Wilde je namelijk lid worden van de Nederlandse Voetbal Bond (in 1889 opgericht met 7 verenigingen en 7 elftallen) dan moest de club over een eigen terrein beschikken, met alles erop en eraan en niet zoals bij Victoria, een openbaar terrein. Toch werd er gevoetbald. Diverse buurtteams werden uitgedaagd. De grote concurrent was V.I.O.S. Een vader van een voetballer van die club was agent. Menigmaal nam hij de bal van Victoria in beslag, of joeg hij de spelers van het veld, opdat V.I.O.S. er een balletje kon trappen.

1907

De vereniging bestaat uit 3 ereleden, 8 ondersteunende leden en 35 spelers. Dit is een belangrijk jaar voor de vereniging. De muzikale Victoria-leden kenden een aantal Holland-leden. Tijdens de zangrepetitie werd besloten ook als voetballers samen te gaan. In september werd de eerste fusie in het voetbal een feit. Holland en Victoria fuseerden. Deze combinatie werd door de N.V.B. toegelaten in de 3e klasse. Alleen de clubnaam moest worden veranderd, daar er nog een vereniging was met dezelfde naam Victoria en Holland.

Op voorstel van Nifterick werd de naam Blauw-Wit aangenomen. De wedstrijdshirts kregen horizontale blauwe en witte banen. Vanwege het gestreepte uiterlijk werden ze ook wel de zebra’s genoemd. Op de foto staat het allereerste kampioenselftal, dat in 1910 promoveerde naar de 2de klasse. Blauw-Wit speelde op velden om en nabij de Hembrug.Aantal leden 62. Vier leden werden geroyeerd wegens contributieschuld. 18 leden bedankten voor de eer. Het eerste kampioenschap wordt behaald Promotie naar de 2e klasse.

1911

Blauw-Wit huurt een veld op het complex aan de Middenweg 44 in de Watergraafsmeer. teamfoto blauw-wit 1908

1915

1e competitiewedstrijd tegen Ajax. Thuis verlies 1-2, Uit winst 1-2.

1916

Ongeslagen kampioen 2e klasse. Promotiewedstrijden met Ajax, Haarlem en DVS (later Hermes DVS) waren noodzakelijk. Besloten werd om deze wedstrijden in het pas gebouwde “oude” stadion in Zuid te spelen. De laatste wedstrijd tegen Ajax moest de beslissing brengen. Blauw-Wit had aan een gelijkspel genoeg en het werd ook na de verlenging 1-1. Maar daar was het feit nog niet mee beslecht, want Ajax diende protest in. De doelman van Blauw-Wit,Schindler, zou een schot van Grootmeyer achter de lijn gestopt hebben. Dit protest, dat de pers wekenlang in beroering bracht,werd uiteindelijk afgewezen. Promotie naar de 1e klasse.
1920

Blauw-Wit zag haar kans schoon om met het eerste elftal in het stadion te spelen. Een van de trainers uit die tijd was Jack Reynolds, die later overstapte naar Ajax waar hij furore maakte.

1922

Districtskampioen.

Amsterdam organiseert de Olypische Spelen. Het reeds in 1914 gebouwde stadion in Zuid had een te beperkte capaciteit zodat een nieuw stadion nodig was. Naar ontwerp van architekt Jan Wils verrees op de plek die Berlage oorspronkelijk voor bedrijven had bestemd en vlak naast het oude stadion het huidige stadion.

Samen met het oude stadion en de sportvelden aan het Olimpiaplein werd Zuid een maand lang het sportcentrum van de wereld. Het oude stadion werd direct na de spelen gesloopt en begon men aldaar woningen te bouwen.

Blauw-Wit verhuisde mee en kreeg ook de beschikking over de nieuwe bijvelden naast het Olympisch stadion. Ook kwam op de bijvelden een nieuw clubhuis.

Zowel op het veld als op de tribune werd menig strijd gevoerd. Op de tribune vlogen regelmatig de zitkussentjes (huur 10 cent) door de lucht. De Blauw Wit-mars is het clublied van de vereniging. Het werd gecomponeerd door Henry Teunisse. Voorafgaand aan thuiswedstrijden werd door de stadionspeakers de Blauw-Wit-mars afgespeeld. De aanhang zong dan luidkeels mee.
1930

Districtskampioen.

1934

Eerste (fameuze) Pinkstertoernooi van Blauw-Wit.

Blauw-Wit was vroeger een typische buurtclub, zoals er zoveel bestonden in Amsterdam. De aanhang van D.W.S., bijvoorbeeld, bevond zich in de Spaarndammerbuurt, die van Ajax vooral in Amsterdamm Oost. Blauw Wit was populair in de Kinkerbuurt. Een bekend vooroorlogs gezegde in Amsterdam luidde: “als Blauw Wit verliest dan heeft de schillenboer een goeie dag”. In de Kinkerbuurt was de eetlust dan bedorven.

1935

1e competitie in de 1e klasse tegen Feyenoord : Winst met 1-0.

1940

Kampioen 1e klasse. I.v.m. de oorlog de laatste competitiewedstrijd op 25 augustus.

1941

Ajax wint het 8e Pinkstertoernooi en mocht de Zilveren Stadionbeker blijvend naar huis nemen.

1942

Districtskampioen.

1945

Op 12 mei de eerste wedstrijd na de oorlog tegen een Canadese en Engelese formatie.

1946

De zwaarste nederlaag in ons bestaan: 9-1 tegen Xerxes.

1947

Districtskampioen a een beslissingswedstrijd tegen Volewijckers op het Ajaxveld. Door de enorme drukte bezwijkt een tribunemuur. Werden ze die vrijdag kampioen, zondags alweer door naar MVV voor de kampioenscompetitie. Totaal 1370 leden.

1949

Een vriendschappelijk wedstrijd tegen Norrköping werd met 7-2 verloren. Het beroemde AROL-toernooi werd gewonnen door overwinningen tegen PEC (8-0) Heerenveen (6-1).

1950

Weer kampioen in de eerste klasse. Bij het Nederlands Kampioenschap werden we tweede achter Limburgia en voor Ajax.

1951

Districtskampioen.

1954

Intrede Betaald voetbal.

Blauw-Wit A1 heeft 3 maal achtereen de Otten Cup (Het fameuze jeugdtoernooi van PSV) gewonnen en mag als eerste team definitief de wisseltrofee in zijn prijzenkast zetten.

1955

Op 01 juli eerste Voetbal-toto, georganiseerd door Blauw-Wit. Inleg f.0,25 per kolom.

1957

Wim Garitsen neemt na 17 jaar dienst als trainer afscheid.

1958

20 december werd het nieuwe clubhuis op de bijvelden van het Olympisch Stadion geopend.

1960

Degradatie naar de 1e divisie, na een beslissingswedstrijd tegen Elinkwijk in het Feyenoordstadion. Alle in dienst zijnde trainers werden vervolgens ontslagen.

1961

Nieuwe spelers werden aangetrokken waaronder Gerrie Althoff, Jan Royé, Dekker en Barry Hughes. Met 61 punten uit 34 wedstrijden en een doelgemiddelde van 110 voor en 34 tegen was er promotie naar de Eredivisie.

1962

Deelname Intertoto competitie Blauw-Wit tweede achter Pecs Dosza.

Arsenal wint het 27e Internationaal Pinkstertoernooi.

1963

Oprichting Stichting Betaald Voetbal Blauw-Wit.

1964

Blauw-Wit profs degraderen naar de eerste divisie.

1965

Blauw-Wit amateurs gaan naar Sportpark Sloten.

BlauwWit – Cambuur (krantenartikel) blauw-wit 1964

1970

Blauw-Wit amateurs promoveert naar de 3e klasse.

1971

Fusiebesprekingen St. Betaald Voetbal Blauw-Wit met Dé Stoop.

Amateurs promotie naar de 2e klasse.

1972

Stichting Blauw-Wit opgeheven. Fusie Blauw-Wit en D.W.S: FC Amsterdam officieel opgericht.

1974

Toevoeging van De Volenwijckers tot FC Amsterdam.

1975

Blauw-Wit kampioen en promoveert naar 1e klasse.

1977

Blauw-Wit kampioen en promoveert naar de Hoofdklasse.

1980

Blauw-Wit degraderen naar de 1e klasse.

1982

Opheffing FC Amsterdam.

1987

Kampioen en promoveert naar de hoofdklasse.

1990

Het hoofdveld op sportpark Sloten moet op last van Rijkswaterstaat 90 graden worden gedraaid.

1991

Degradatie naar 1e klasse.

1995

Degradatie naar de 2e klasse.

1996

Degradatie naar de 3e klasse.

1999

Kampioen en promotie naar de 2e klasse.

2001

Blauw-Wit fuseert met buurman Osdorp-Sport en gaat door onder de naam asv Blauw-Wit Osdorp.

Blauw-Wit Osdorp tekent overeenkomst met Ajax.

2002

100 jarig bestaan met ruim 800 leden waarvan ongeveer 300 jeugdleden.

Ton Bras nieuwe hoofdtrainer.

2003

Fusie met KBV, Neerlandia/SLTO en Sparta Amsterdam vanwege gebrek aan financiën, kader en medewerkers/vrijwilligers. BlauwWit/Osdorp gaat verder als FC Blauw Wit Amsterdam. De Zondag 1 start in de 1e klasse knvb regio West 1. Coach Ton Pronk. Een oefenwedstrijd thuis tegen Ajax in het kader van het 100 jarig bestaan levert weer oude sferen doch de amateurs verliezen met 0-11.

Aan het eind van het seizoen weet het zondag 1-team via de nakompetitie te promoveren naar de hoofdklasse.

2004

Zondag weet zich net te handhaven in de hoofdklasse zondagamateurs. In samenwerking met Copa-Amsterdam wordt weer met succes het Pinkstertoernooi gehouden. De A-teams van Ajax, Barcelona, AT5-united, Sparta Praag,Cruzeiro, Glasgow-Rangers, Anderlecht en Panathinaikos spelen om de beker waar uiteindelijk de Grieken in de finale tegen Ajax met de cup naar huis gaan. De kantine wordt uitgebreid met kleedkamers en een terras.

2006

Een onrustig jaar waar na een goede start uiteindelijk de club via de na-competitie degradeerd naar de 1e klasse.

2007

Met de nieuwe trainer Cees Guyt wordt met een nieuw en jong team weer aantrekkelijk voetbal gespeeld. Het “linker rijtje” en zelfs promotie-nacompetitie wordt gehaald. Voor de hoofdklasse was de club nog niet klaar.

2008

Het hoofdveld wordt getransformeerd in een luxe kunstgrasveld. De successen van het Eerste blijven achter.

2009

Na 3 jaar Cees Guyt neemt jeugdcoordinator Leeroy Echteld het hoofdtrainerschap op zich. Dat wat Cees niet lukte, terug naar de hoofdklasse, ligt nu op de schouders van de ex-prof. Dit jaar weer een succesvol Pinkstertoernooi (Gestion Copa Amsterdam) met teams als Ajax, Real Madrid, AZ, Chelsea en Rosenborg.
De laatste keer op sportpark Sloten. De organisator beslist om het toernooi te verplaatsen naar het Olympisch Stadion, tot grote teleurstelling van Blauw-Wit Amsterdam.

2011
Ook Leeroy Echteld weet in 2 jaar promotie niet te realiseren en moet plaatsmaken voor trainer Roy van der Mije. Door de invoering van de Topklasse raakt Blauw-Wit achterop.

2012
Trainer Roy vd Mije vertrekt na één jaar naar EDO. De zondag 1 speelt te wisselvallig om kampioen te worden. Uiteindelijk een 3e plaats en na-competitie. Maar na de eerste ronde is het over. De Zondag 2 wordt kampioen en promoveerd binnen 1 jaar weer naar de res Hoofdklasse.

2015

In het seizoen 2015/2016 is Fc Blauw-Wit Amsterdam gefuseerd met VV de Beursbengels en zullen zij samen verder gaan onder de naam Blauw-Wit Beursbengels, startend in de Zaterdag 3e klasse